|

RUI JORDÃO HOUSE, SILVEIRA (1992-96)

Built over an abandoned windmill on a small hill, 50km north of Lisbon, the house was conceived as a refuge.

The living room was built underground, like a cavern opened to the landscape, with a little recess to be near the fire and another to cook. The bedroom was built high, like a turret. A long windowless passway links the tower, the cavern and the windmill that was repaired for the children and friends.

Design Team:

Architecture: José Neves

Collaborators: Ana Vicente, Rosa Lam

Awards and Nominations:

Architecture Award - Câmara Municipal de Torres Vedras (Single Housing) 1996-2001

Nominated SECIL Architecture Award 1998

Publications:

Rui Jordão House, Silveira in LAND, Carsten, HUCKING, Klaus, TRIGUEIROS, Luiz (ed.s), in Architecture in Lisbon and the South of Portugal Since 1974, Blau, Lisboa, 2005, p. 19

Um Moinho Renovado in Arquitectura e Construção, nº 9, Abril 2002, p. 82-86

Rui Jordão House, Silveira in Architécti, nº 42, Junho/Julho/Agosto 1998, p. 74-79